31. oktober – dan reformacije

Danes je dan reformacije. Slovencem je reformacija prinesla prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo imenovanje pojma Slovenec.

Leta 1517 je profesor teologije Martin Luter na vrata cerkve v Wittenbergu v Nemčiji obesil 95 tez o potrebni prenovi Cerkve. S tem se je začelo reformno gibanje, ki je privedlo do nastanka novih cerkva: luteranske oz. evangeličanske cerkve, Zwinglijeve ter Kalvinove reformirane cerkve in anglikanske cerkve v Angliji.

Na Slovenskem osrednja osebnost Trubar
Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je bil Primož Trubar (1508- 1586), ki je napisal več kot 25 del oz. polovico vseh knjig, ki so jih napisali protestantski pisci. Napisal je tudi prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo nasploh. Najpomembnejše delo slovenskega protestantizma pa je prevod Biblije, ki jo je Jurij Dalmatin leta 1584 dal natisniti v Wittenbergu.

Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Primo%C5%BE_Trubar, 31. 10. 2012

Največ protestantov v Prekmurju
V Sloveniji je največ pripadnikov evangeličanske cerkve. Večina od 20.000 članov, ki so sicer organizirani v 13 cerkvenih občin, živi v Prekmurju. Tukaj se je največ protestantov ohranilo zato, ker je ozemlje v 16. stoletju spadalo pod Ogrsko, kjer je večina prebivalstva sledila veri svojih protestantskih zemljiških gospodov. V Sloveniji dan reformacije kot državni praznik praznujemo od leta 1992.

Osebni način verovanja
Vsem protestantskim cerkvam je skupen evangelij kot vodilo Cerkve in za razodetje, protestantizem pa poudarja osebni način verovanja, tako da je lahko vsak duhovnik. Protestantizem je utemeljil svobodo vesti, ki je vezana le na božjo besedo, vera pa je prenesena v človekovo notranjost.

Reformacija kot versko in družbeno gibanje za reformiranje katoliške cerkve pa tudi protestantizem kot krščanska vera, ki priznava Biblijo za edino versko avtoriteto, sta zelo prispevala h kulturnemu, posvetnemu, socialnemu, gospodarskemu, narodnostnemu in političnemu razvoju v Evropi. Z idejo, da je treba pri bogoslužju uporabljati materni jezik, se je pojavila ideja o organizaciji šolstva. (Vir: http://www.rtvslo.si/slovenija/31-oktober-dan-reformacije/24871, 31. 10. 2012)

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja