ŠOLSKA KNJIŽNICA: MOJ SREČNI KRAJ, KJER USTVARJALNOSTI IN DOMIŠLJIJI NI MEJA

Dejavnosti v mesecu oktobru, mednarodnem mesecu šolskih knjižnic, so letos potekale pod geslom Šolska knjižnica: moj srečni kraj, kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja. Geslo nas je želelo opomniti na povezavo med branjem, knjigami in šolskimi knjižnicami ter na to, da z različnimi dejavnostmi ob obiskih uporabnikov lahko pričaramo prijetno vzdušje. Knjižnica je učno, informacijsko in kulturno središče šole in mora biti prostor, kjer se umirimo in sprostimo.

Mednarodni mesec šolskih knjižnic smo  prvič praznovali 22. oktobra 2007. V šolski knjižnici OŠ Beltinci obeležujemo oktober kot mednarodni mesec šolskih knjižnic že od leta 2010. Dnevi v oktobru tako s pestrimi dejavnostmi dobijo poseben in praznični pridih ter pripomorejo k razumevanju pomembnosti šolske knjižnice za življenje in delo na šoli. Šolski knjižničar je pomemben člen med učencem, učitelji in starši s sodelovanjem pri medpredmetnem poučevanju, razvijanju učnih strategij, razvijanju različnih vrst pismenosti, razvijanju kritičnega mišljenja in ostalih kompetenc, ki so potrebne za delovanje v sodobni družbi.

DEJAVNOSTI V ŠOLSKI KNJIŽNICI OŠ BELTINCI

1. V oktobru naši prvošolci postanejo člani šolske knjižnice. Ob zgodbi Urše Krempl Racman in knjiga se naučimo, za koga pravimo, da požira knjige in zakaj je branje pomembno. Učenci so spoznali pravila vedenja in izposoje gradiva v knjižnici, najbolj veseli pa so bili samostojnega iskanja knjige za branje doma. Na OŠ Beltinci je v letošnjem šolskem letu 73 prvošolcev, ki so razdeljeni v 4 oddelke.

FOTO 1:  Prvič skupaj v šolski knjižnici

2.Učenci 2. in 3. razreda so prisluhnili zgodbi Medvedkova knjižnica, ki nas uči, da je knjige lepo brati sam, še lepše pa je, če jih deliš z drugimi in da je najlepše brati skupaj s prijatelji. S pomočjo plakata smo ponovili pravila vedenja v šolski knjižnici, učenci pa so si izposodili knjige za branje doma.

FOTO 2: Najlepše je brati s prijatelji.

3. Učenci 4. in 5. razreda so spoznali razporejenost gradiva v šolski knjižnici, spoznali knjige za domače branje in Bralno značko ter začeli z izposojo in branjem doma.

FOTO 3: Brali bomo dogodivščine o kužkih.

4. Učenci predmetne stopnje so pri urah slovenščine preživeli vsaj eno uro v šolski knjižnici, kjer smo se pogovarjali o pomenu branja v vsakdanjem življenju. Učenci so si izposodili tudi prvo knjigo domačega branja oz. knjige za prostočasno branje.

FOTO 4: Pogovori o pomenu branja v vsakdanjem življenju in knjiga Zgodbe o Prešernu

5. Mednarodni projekt Naša mala knjižnica je namenjen spodbujanju branja in bralne pismenosti ter spoznavanju drugih kultur. Otroke skozi šolsko leto pospremi skrben izbor mladinske literature priznanih slovenskih in tujih avtorjev. V oktobru smo začeli z branjem s petošolkami in se razveselili mnogih novih bralnih dogodivščin. Učenke so razmišljale tudi o branju in knjižnici ter zapisale naslednje misli.

Knjižnica je najlepši prostor na šoli. V njej se lahko učimo, beremo, se pogovarjamo, družimo (Sofija Ščavničar)

Knjižnica je zelo lepa, v njej je polno knjig. Imamo najboljšo knjižničarko. (Julija Kranjec)

V knjižnici je veliko smeha in veselja. Knjižnica ima veliko zanimiv in zabavnih knjig. (Loti Vedenik)

Knjižnica je najboljši in najbolj miren kraj na šoli. V knjižnici je zelo lepo. (Sara Hozjan)

Knjižnica je čudovita, ker ima polno knjig. Vsaka knjiga nekaj stane. (Neža Pečelin)

Knjižnica je zabavišče za knjige. Vedno čakajo, da jih kdo prebere. (Tanja Vnuk)

FOTO 5: Učenke 5. razreda, ki so se vključile v mednarodni bralni projekt Naša mala knjižnica

6. Tudi člani knjižničarskega krožka so začeli urejati knjižnično gradivo in spoznavati knjižnični red. Ob koncu oktobra smo si ogledali tudi faksimile Trubarjevega Abecednika in katekizma.

FOTO 6: Člani knjižničarskega krožka ob znamenitem delu reformacije

7. Knjižnica mora biti tihi prostor za samostojno delo. Mi imamo prostorno čitalnico z bralno klopjo in velike mize, kjer lahko vsak dan učenci prihajajo brat v času, ko čakajo na pouk, kosilo, pouk izbirnih predmetov ali popoldanske dejavnosti. Učenci lahko opravijo domače naloge, si med seboj pomagajo in se učijo.

FOTO 7: V knjižnici najdemo mir za samostojno delo.

8. Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Učenci sedmega razreda so v torek, 24. 10. 2021, obiskali Pokrajinsko in študijsko knjižnico v Murski Soboti, kjer so z razlago knjižničarke Metke Sraka spoznali njeno delovanje in organiziranost, se naučili orientirati v knjižnici, spoznali njene oddelke in samostojno iskali gradivo s pomočjo sistema Cobiss.

Za darilo so prejeli mladinski roman Irene Androjna z naslovom Modri otok, ki v ospredje postavlja ozaveščenost mladih o pomenu naravnega okolja in pohlep odraslih po materialnih dobrinah.

Želimo si, da naši sedmošolci (p)ostanejo dobri bralci in obiskovalci šolske in nam najbližje splošne knjižnice.

FOTO 8: Spoznavamo splošno knjižnico v Murski Soboti

9. V čitalniškem delu knjižnice je učiteljica nemščine Lidija Pelcl Mes izvedla ure nemščine za učence predmetne stopnje. Učenci so se spoznali z delom s slovarji, iskali besede in jih prevajali. V knjižnici imamo tudi t. i. Deutsche Ecke, kotiček z nemškimi knjigami.

FOTO 9: Učimo se uporabljati slovar.

10. Učenci 7. razreda se pri računalniškem opismenjevanju spoznavajo z uporabnimi spletnimi stranmi. Tako smo spoznavali portala Fran in Franček ter ju primerjali s Slovarjem knjižnega jezika in Slovenskim pravopisom v knjižni obliki.

FOTO 10: Pridobivamo vseživljenjsko znanje.

11. Učiteljica nemščine je z najmlajšimi učenci preživela uro nemščine v knjižnici in jim brala nemško pravljico. Učenci so z zanimanjem prisluhnili in nato ustvarjali lepe ilustracije.

FOTO 11: Poslušamo pravljico v nemščini in se učimo novih besed.

12. Učiteljica nemščine Lidija Pelcl Mes je v šolski knjižnici pripravila fotografsko razstavo, ki jo je poimenovala 50 x okoli sonca. Na njej predstavlja utrinke iz narave v različnih letnih časih, ki jih je posnela s svojim fotografskim aparatom, knjižnica pa je tako spremenjena v čudovito galerijo. Razstava je tako v knjižnico privabila vse zaposlene in tudi učence.

FOTO 12: Knjižnica je lahko čudovita galerija.

ZAKLJUČEK

V šolskem letu 2023/24 OŠ Beltinci obiskuje 598 učencev, ki so razporejeni v 28 oddelkov. Dogajanje v naši knjižnici je vsak dan zelo pestro. Šolska knjižnica je prostor učenja, znanja, kulture, srečevanja in izmenjevanja izkušenj.

Oktober kot mednarodni mesec šolskih knjižnic je odličen uvod v novo šolsko leto in je v šolski knjižnici OŠ Beltinci odlično sprejet. Učencem želimo ozavestiti branje kot vseživljenjsko dejavnost, saj se z odraščanjem pogosto pokaže, da je knjiga lahko  najboljša prijateljica. Ob vsej ponudbi prostočasnih dejavnosti in tehnološkem napredku se trudimo zasledovati skupni cilj, in sicer da postanejo učenci samostojni uporabniki knjižnice in njenega gradiva ter da bo knjižnica naš srečni kraj.

Besedilo in foto: Cvetka Rengeo

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja